Tudásbázis

Munkamenet cookie-k engedélyezése Internet Explorer böngészőben

Tovább a bejegyzéshez →

A LEXPERT és a Microsoft Magyarország közös akciója

A Microsoft Magyarországgal együttműködésben megkezdődött a LEXPERT Határozatkereső és az Office 365 irodai szolgáltatás kedvezményes akciója. A részletekért kattintson ide.

Tovább a bejegyzéshez →

Megújult felület, új funkció

Múlt hét szerdától megújult felülettel várja felhasználóit a LEXPERT Határozatkereső. Mostantól elérhető a keresési előzmények funkció is, amelynek segítségével a kereséseket a felhasználók lépésről-lépésre visszaállíthatják, valamint a későbbi belépések során onnan folytathatják ahol azt korábban abbahagyták. A keresési előzmények funkció részletes leírása megtalálható a felhasználói kézikönyvben.

Tovább a bejegyzéshez →

Adatforrások kijelölése a bejelentkezést követően

A mai naptól módosult a LEXPERT működése: bejelentkezést követően az adatforrások nincsenek automatikusan kiválasztva, helyette a vizsgálni kívánt tartalmaknak megfelelően a képernyő bal oldalán kell ezeket megjelölni.

Tovább a bejegyzéshez →

Keresés a Pénzintézeti csomag PSZÁF tevékenységével összefüggő döntvényeiben

A csomag önálló kollekcióban, alkollekciókba szervezve könnyen kereshetővé és elemezhetővé teszi a PSZÁF tevékenységével összefüggő összes döntvényt. A felügyeleti döntések a legszélesebb körben könnyedén megismerhetők, mivel a több mint 40.000 felügyeleti határozatra, és a több mint 6.500 felügyeleti végzésre külön-külön, és együttesen is lehet keresést folytatni. A speciális feldolgozásnak és keresési lehetőségeknek köszönhetően az egyedi

Tovább a bejegyzéshez →

Keresés a PSZÁF határozataiban és a jogalkalmazást segítő anyagokban

A felügyeleti döntések a legszélesebb körben könnyedén megismerhetők, mivel a több mint, 40.000 felügyeleti határozatra és a több mint 6500 felügyeleti végzésre külön- külön, és együttesen is lehet keresését folytatni. A speciális feldolgozásnak és keresési lehetőségeknek köszönhetően az egyedi döntések konkrét tárgyára, fajtájára, időpontjára, az eljárás alá vontra, a szektorra, a szakterületre, az eljárás fajtájára,

Tovább a bejegyzéshez →

Keresés a döntéshozatal fajtájára, évére, és az előadó bíróra az Alkotmánybírósági döntésekben

Gyakran van, hogy az alkotmánybírósági döntéseknél a felhasználó a keresett döntés határozat/végzés számát nem ismeri, csak a határozathozatal éve és esetleg az előadó alkotmánybíró neve ismert előtte.

Tovább a bejegyzéshez →

Bírósági iránymutatások keresése

A LEXPERT Határozatkereső a Kúria honlapján közzétett összes, közel 3000 bírósági iránymutatást tartalmazza. A négy iránymutatás fajta, a Jogegységi határozat, az Elvi bírósági határozat, a Kollégiumi vélemény és az Elvi bírósági döntés, egy kollekciót alkot. Az adatok napi rendszerességgel frissülnek és a letöltött dokumentumok szövegbányász technológiával történő feldolgozása során a felhasználói igényhez igazolódóan egyre több

Tovább a bejegyzéshez →

Az egyedi határozatok metaadatairól

A jogalkalmazó sok esetben egy hatóság közigazgatási határozatának bírósági felülvizsgálati gyakorlatára kíváncsi. Ilyenkor keresnie kell, hogy a döntésben érintett bíróságon az adott szakterületen ki az a bíró, aki ezekben az ügyekben eljár. Ekkor az is érdekes lehet, hogy a Hatóság jogi képviseletében ki jár el. A konkrét esetben a jogalkalmazó az Energiai Hivatal elleni jogerős

Tovább a bejegyzéshez →

A bírósági határozatok kereséséről

A hatósági döntések közül a jogalkalmazók számára a bírósági határozatok adják a legsűrűbben igényelt szakmai hátteret, hiszen a jogi döntések túlnyomó többsége vagy eleve bírósági eljárásban kerül meghozásra, vagy a más hatóságok érdemi határozatai bírói úton megtámadhatóak.

Tovább a bejegyzéshez →

AB döntések keresése

A LEXPERT Határozatkereső alkalmazásban önálló adatforrást képeznek az Alkotmánybírósági döntések, amelyben a több mint hét ezer darab 1990-től keletkezett összes határozat és végzés, és a még folyamatban lévő ügyek is teljes körűen megtalálhatók. Az adatok naponta frissítésre kerülnek az Alkotmánybíróság honlapjáról.

Tovább a bejegyzéshez →

A találati listáról bővebben

A LEXPERT Határozatkereső hatékony alkalmazásának fontos feltétele az találati lista által nyújtott lehetőségek ismerete, annak keresésekhez igazodó használata.

Tovább a bejegyzéshez →

Ismét új tartalom a Határozatkeresőn

A LEXPERT Határozatkeresőn kereshető Közbeszerzési Értesítőben megjelenő Hirdetmények száma 177 darabbal nőtt.

Tovább a bejegyzéshez →

Új tartalom!

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent 3 darab ítélettel és 132 darab hirdetménnyel bővült a kereshető tartalmak száma.

Tovább a bejegyzéshez →

Minket választott a CIB!

A CIB csoport is csatlakozott a LEXPERT Határozatkereső felhasználói táborához.

Tovább a bejegyzéshez →

Ügyszám, határozatszám keresése

A hatósági döntések keresésénél kiemelt fontosságú az ügyszám és határozatszám keresés. Sok esetben általunk ismert konkrét döntésre keresünk rá, vagy a már megtalált határozat előzményét, vagy ahhoz kapcsolódó hivatkozott határozatot keressük. Ez a tevékenység igen magas hibaforrást is hordoz, mivel a szám pontatlan megadása eredménytelen keresést eredményez még akkor is. ha a kollekcióban a keresett

Tovább a bejegyzéshez →

A jogszabálygyűjtemény használata

A LEXPERT Határozatkereső nem a ma piacon használatos jogtárak kiváltását célozza, hanem más országok bevált gyakorlatának megfelelően, a különböző hatóságok jogalkalmazási gyakorlatának megismerését, napi munkában való hasznosítását.

Tovább a bejegyzéshez →

Szabadszavas keresés a „Kizáró” segédmező alkalmazásával

A konkrét jogszabályi helyre nem korlátozható témakörben a Kategóriafa alapú keresés nem alkalmazható, ekkor indokolt szabadszavas keresés módja használata. A találatok nagy száma esetén lehetséges szűkítési módszer az irreleváns ügycsoportok kizárása a „Kizáró” segédmező alkalmazásával.

Tovább a bejegyzéshez →

Keresés meghatározott témára, egy adott bíróságra, vagy bíró jogalkalmazási gyakorlatának elemzése

A korábbi példáink jól mutatták, hogy ha konkrét jogszabályhelyre behatárolható a keresett téma, akkor az egy, vagy szükség esetén több, kategóriafával végrehajtott keresés segítségével érhető el a legrelevánsabb találat.

Tovább a bejegyzéshez →

Keresés a jogszabálygyűjteményben

Ez nem csak azt a célt szolgálja, hogy szükség esetén a hatályos szabályozás megismerhető, hanem abban is segíthet, ha meg akarjuk keresni, hogy egy jogi kategória, mely törvényben milyen módon szerepel, feltárva az esetleg párhuzamos rendelkezéseket is. A keresés három találatot hoz. Ez alapján a Ket., a Pp. és a Be. is találatot mutat. Az

Tovább a bejegyzéshez →
ZabbixSrvCheck_bb2db561b6e5